Promocija “Krivog srastanja” Bojana Tončića

Hroničar moralnog pada današnje Srbije

Promocija “Krivog srastanja” Bojana Tončića u Centru za kulturnu dekontaminaciju

Dušan Komarčević

Photo: Bojan Bednar

Vesna Rakić Vodinelić: Tončić baca pesnicu u lice ne samo moralno iskrivljenim pojedincima već i svima nama, građankama i građanima Srbije i drugih postjugoslovenskih država, koji jednostavno prihvatamo te pojedince kao nešto normalno, a ne kao nešto ekscesno * Žarko Korać: Jedinstvena poruka njegovih tekstova mogla bi da glasi – za razumevanje naše sadašnjosti, ključ se krije u prošlosti

*1972.godine, u SFRJ je Izdata Orvelova “1984″.

Naš profisor u IX Bg gimnaziji, Milo, tako se zvao, prezimena ne mogu da se setim, tražio je od nas učenika, da ovu knjigu moramo pročitati ukoliko želimo prelaznu ocenu iz socijologije.

Tada se u Beogradu knjiga Georg Orvel “1984″, teško mogla naći jer je izdata u Zagrebu a malo ko je tada i znao o čemu se tu i radi.
Većina “savesnih” roditelja se pobunila protiv profisora, koji djacima zadaje, van plana i školskog programa, nemoguće misije da čitaju “tamo neke nepoznate pisce”.

6. aprila 1992. na prvom mitingu na Trgu republike protiv rata u BiH i bombargovanja Sarajeva, medju dvestotinak demonstranata, deleći prisutnim Popovovu “Republiku” prepoznam Milu, svog profisora socijologije. koji nas je nekad “tako strašno maltretirao”. Bio je sa detetom. Ne pričamo mnogo, dosta toga nam je jasno.
Koristim priliku da mu se izvinim što mi je na molbu i reč moje razredne, da ću “1984″ sigurno pročitati, poklonio prelaznu.

Da li je moguće da se danas Kada su deca prepuštena Žarku Obradoviću i raznim Če Baćuškama nadje takav profesor koji bi  bar, preporučio Tončićevu knjigu, svojim djacima?

rave Objavljeno: 09.10.2011 – 18:44

via Promocija “Krivog srastanja” Bojana Tončića.

This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a comment