ZASTUPNICI ANTISEMITIZMA

Izdanje dnevnog lista “Politika” od 13. avgusta 1992. godine

ZASTUPNIK ANTISEMITIZMA

U želji da nekako zabašuri činjenicu da je u obračunu sa mnom i Kostom Čavoškim posegao za nekim notornim neistinama, Ljubomir Tadić u svojoj replici od osmog avgusta kaže: “Milošević, naime, tvrdi da sam izjavio da on nije “nikad bio član pomenutog društva” da bi zatim trijumfalno poslao, zajedno sa Čavoškim, fotokopije svojih članskih karata “Politici”! A ja sam, izjavio samo to da “mi nije poznato” da su Milošević i Čavoški članovi Društva a to je nešto sasvim drugo”.

Da nema Jevreja, ne bi bilo antisemitizma: Kosta Čavoški, zastupnik ljudskih prava

Photo: Stock

Međutim, bilo bi to doista “nešto sasvim drugo” da je g. Tadić predsednik Društva srpsko-kineskog prijateljstva – što bi uzgred rečeno, njegovoj političkoj orijentaciji mnogo više odgovaralo – a ne Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva. Ovako, za svakog čitaoca “Politike” njegova izjava mogla je da znači samo to da g. Čavoški i ja nismo članovi društva o kome je reč, jer ako predsedniku tog Društva nije poznato da smo se nas dvojica u njega učlanili, kome će onda biti?

A ukoliko u rečniku g. Tadića izraz “nije mi poznato” znači da g. Čavoški i ja možda jesmo, a možda i nismo članovi pomenutog Društva, zbog čega onda g. Tadić, u “Politici” od četvrtog avgusta kaže: “Verujem da te članske karte gospoda Čavoški i Milošević nemaju”. Onaj ko nije siguran da li je neko doista član izvesnog društva može u najbolju ruku tvrditi da taj neko članske karte možda nema, a možda i ima, ali ne može tvrditi da “veruje” da ih nema, a u svakom slučaju dužan je da pre bilo kakve izjave proveri kako zaista stoji stvar.

Istina je surova i prosta: gospodin Tadić je mislio da smo g. Čavoški i ja u međuvremenu naše članske karte negde zaturili, pa je, zaslepljen sopstvenom političkom netrpeljivošću, pohitao da nas javnosti predstavi kao obmanjivače i političke egzibicioniste, a kada smo ga u tom njegovom pokušaju obmanjivanja uhvatili u sve četiri on je, umesto da nam se javno izvini zbog neistine za kojom je posegao, sasuo na naše glave čitav niz prizemnih pogrda i diskvalifikacija, nazivajući mene “naduvenim vođom srpskih liberala” i tvrdeći da smo g. Čavoški” i ja “bezobzirni ljudi niskog morala”.

Da sve bude još psihološki zanimljivije, ove grube i u našem ne baš probirljivom političkom rečniku retke pogrde, dolaze od čoveka koji nama drži lekcije o političkoj toleranciji i čoveka koji grmi protiv mržnje i isključivosti u političkom životu. Zvuči onda kao nehotična autoironija pedagoška poruka g. Tadića namenjena članicama Liberalne stranke: “Da, gospodo liberali, vi ste protagonisti političke isključivosti i mržnje, a ne tolerancije kako bi trebalo da bude”.

Kao što se moglo i očekivati g. Tadić je i u svojoj replici pokušao na sve načine da zabašuri antisemitski ispad potpredsednika vladajuće stranke Mihaila Markovića. Ako je verovati g. Tadiću, akademik Marković je samo dao maha svojoj ksenofobiji koja, tvrdi predsednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, može biti i “benigna”, za razliku od antisemitizma koji je “kao rasna i verska predrasuda uvek maligan”. A da je tobože samo o nekoj takvoj benignoj ksenofobiji reč, dokazuje g. Tadić time što je akademik Marković samo konstatovao da dekan filozofskog fakulteta nije Srbin, a prezime Štajnberger, veli g. Tadić može biti, ne samo jevrejskog, nego i nemačkog, pa čak i slovenačkog i češkog porekla.

Da postoji i neka benigna ksenofobija, slava za to otkriće nesumnjivo pripada gospodinu Tadiću, koji je, koliko je meni znano, jedini čovek od pera, uz to pravnik po struci, koji tvrdi da mržnja i strah od stranaca mogu biti benigni, a u takvu besmislicu uvalio se akademik Tadić, ne zato što bi mu nedostajalo pameti i znanja, već zato što po svaku cenu hoće da zabašuri činjenicu da kao predsednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva nije ništa preduzeo da javno osudi antisemitski ispad potpredsednika vladajuće stranke, i jednog od osnivača pomenutog društva.

A da za Mihaila Markovića gospodin Štajnberger nije ni Nemac, ni Čeh a ni Slovenac, vidi se jasno kao sunce iz replike ovog visokog funkcionera SPS na protest Filozofskog društva Srbije u kojoj g. Marković doslovce kaže: “Da kao Srbin živim u Izraelu i da sam se zatekao u situaciji da ceo svet traži ostavku Ben Guriona ili Golde Mejer, ne bih na toj ostavci radio, ma šta mislio o jednom ili drugom. Prepustio bih jevrejskom narodu da o tome odluči (“Politika”, 21 VII, str. 10). Drugim rečima, g. Štajnberger je Jevrejin koji živi u Srbiji i koji, premda je kršten u Pravoslavnoj crkvi, ne bi smeo da se zalaže za ostavku Slobodana Miloševića jer se, veli g. Marković, ova Srbin “odlučno bori za osnovna prava svog naroda.”

U svojoj replici, g. Tadić kaže još i to da “duboko veruje da kad akademik Marković ne bi bio potpredsednik Socijalističke partije, a ja član Demokratske stranke, gospoda Čavoški i Milošević se ne bi ni setili da protestuju zbog “antisemitskog ispada”.

Ja lično isto tako “duboko verujem” da kad akademik Marković ne bi bio potpredsednik vladajuće partije, a g. Čavoški i ja članovi SLS, gospodin Tadić se ne bi setio da zabašuruje njegov antisemitski ispad i svakako se ne bi setio da smo g. Čavoški i ja saveznici Franje Tuđmana.

Na kraju samo jjoš ednu kratku napomenu. Gospodin Tadić tvrdi da gospodin Čavoški i ja “ne biramo sredstva” da pokažemo da su predsednik Demokratske stranke i sam g. Tadić “kao prikriveni boljševici u sprezi sa vladajućom partijom”.

Međutim, ako g. Tadić, čak i kao predsednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, nastoji da po svaku cenu odbrani antisemitski ispad potpredsednika stranke na vlasti, šta bi to moglo biti ako ne sprega o kojoj je reč? Ukoliko, pak, o toj sprezi treba da podastremo još neki dokaz, ima li boljeg dokaza za tako nešto od rešenja ministra pravde vladajuće stranke, kojim se onemogućuje formiranje Demokratske stranke Srbije? (Nikola Milošević, Beograd)

Advertisements
This entry was posted in Culture, Life, Politics and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s