Tadić: Predložiću rešenje za Kosovo u 2012. godini

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će 2012. godine predložiti rešenje za Kosovo koje neće ugroziti interese Srbije ni kosovskih Albanaca, ali novinarima nije
izneo detalje, rekavši da će sa rešenjemm izaći pred javnost i parlament kada proceni da će biti delotvorno.

Tadić je naveo da Srbija “mora da uvidi realnost” da kosovski Albanci ne žele da žive pod krovom suverenosti Srbije, ali i da je realnost koja mora biti uzeta u obzir Ustav Srbije kao i Rezolucija 1244, koja je međunarodno obavezujuća.

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija ni posredno niti neposredno neće priznati Kosovo ali da neće ignorisati ni zahteve albanskog naroda na Kosovu.

Tadić je rekao da je Srbija pod pritiskom “onih koji traže da se odustane” od evropskih integracija ili od Kosova ali da država ne bi trebalo da odustane od svojih centralnih i legitimnih ciljeva svaki put kada je izložena pritisku.

Dodao je da bi eventualno odustajanje od tih ciljeva bio znak da je Srbija spremna da se pogađa i oko drugih svojih delova koji bi mogli da postanu predmet međunarodnih interesa.

Upitan da li procesu rešavanja kosovskog problema i evropskih integracija postoje uslovi koje nije saopštio javnosti, Tadić je odgovorio da od javnosti nikada ništa sakrio i da od njega nikada niko nije tražio eksplicitno priznanje Kosova.

Tadić je rekao da bi održavanje referenduma Srba na severu Kosova o prihvatanju kosovskih institucija značilo produbljavanje krize, da bi to moglo da izazove međunarodnu reakciju i ugrozi sigurnost Srba koji žive južno od Ibra.

Dodao je da je njegovo odrzavanje izlišno, jer je stav Srba na severu Kosova o tome poznat, ali i zbog toga što on nije u skladu sa Ustavom.

http://www.slobodnaevropa.org/archive/news/latest/500/500.html?id=24438269

Tadić: Predložiću rešenje za Kosovo u 2012. godini.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s