Arafat otrovan polonijumom?

04.07.2012

Palestinski lider Jaser Arafat, koji je umro 2004. godine, verovatno je otrovan polonijumom, navodi se u studiji koju je naručila televizija “Al džazira”.Istraga koju  su sproveli švajcarski naučnici na Univerzitetu u Lozani otkrila je visok nivo polonijuma u Arafatovim ličnim stvarima, uključujući odeću,  njegovu tradicionalnu maramu i četkicu za zube.“Mi smo izmerili neobjašnjivo povećan nivo neprirodnog polonijuma-210 u stvarima Arafatovim, u kojima su bile mrlje bioloških fluida”, rekao je šef instituta Fransoa Bošud.

Naučnici kažu da su morali da ekshumiraju Arafatovo telo i istraže njegove kosti i uzorak zemljišta  gde je sahranjen da bi dokazali teoriju o trovanju.

Arafatova udovica Suha apelovala je na Palestinsku upravu da pribavi dozvolu za ekshumaciju.

“Ovo je za mene veoma bolan zaključak, ali to sada skida veliki teret sa pleća. Bar sam učinila nešto da objasnim palestinskom narodu, Arapima i muslimanima celog sveta da  on nije umro prirodnom smrću, već da je reč o zločinu”, rekla je Suha “Al džaziri”.

Arafat je umro u francuskoj vojnoj bolnici 11. novembra 2004. godine i sahranjen je na Zapadnoj obali.

Bilo je glasina da je umro od ciroze jetre, raka, pa čak i side.

Patris Mangan, šef Instituta za pravnu medicinu  na Univerzitetu u Lozani, rekao je “Al džaziri” da su naučnici odbacili verziju o Arafatovim smrtonosnim bolestima.

“Nije bilo ciroze jetre, nema tragova raka ni leukemije, kao ni side”, rekao je Mangan.

Kako javlja “Al džazira”, Arafat je pred smrt  naglo gubio na težini, povraćao je i imao dijareju, a sve su to pokazatelji trovanja polonijumom.

Arafatove lične stvari kontaminirane, sumnja na trovanje

04.07.2012

Palestinski predsednik Mahmud Abas spreman je da izadje u susret zahtevima porodice Jasera Arafata koja je tražila autopsiju njegovih posmrtnih ostataka, pošto je jedna švajcarska laboratorija pronašla na ličnim stvarima bivšeg palestinskog lidera visoke nivoe polonijuma.

“Palestinska Samouprava bila je i ostala u potpunosti spremna da saradjuje i obezbedi sve neophodno da bi se utvrdili stvarni uzroci koji su doveli do smrti pokojnog predsednika”, navodi se u saopštenju iz Abasovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da “ne postoje verski ili politički razlozi koji bi onemogućili istragu, uključujući i ekshumaciju (Jarafatovih) ostataka kredibilnog nacionalnog medicinskog tela, a po zahtevu i odobrenju njegove porodice”.

Iskopavanje posmrtnih ostataka pokojnika kosi se sa muslimanskom tradicijom i moglo bi da dovede do protesta, a sa druge strane, ako bi Abas odbio da dozvoli ekshumaciju, to bi se moglo protumačiti kao njegov pokušaj da blokira istragu, ocenjuje agencija AP.

Oktriće švajcarske laboratorije o pronadjenim visokim nivoima smrtonosnog radioaktivnog izotopa polonijuma podstaklo je spekulacije o uzroku smrti Arafata, koji je umro 11. novembra 2004. u 75. godini u jednoj vojnoj bolnici nedaleko od Pariza.

Arafatova udovica Suha, koja je u to vreme odbila da izda dozvolu za autopsiju njegovih posmrtnih ostataka, promenila je mišljenje posle laboratorijskih otkrića, koja je prva objavila arapska satelitska TV stanica Al-Džazira.

U intervjuu za Al-Džaziru, Suha Arafat nije objasnila zašto je čekala osam godina da lične predmete njenog muža, uključujući i njegovu četkicu za zube i kožni šešir, odnese na analizu.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

One Response to Arafat otrovan polonijumom?

  1. Pingback: Arafat otrovan polonijumom? « Zokster Something

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s