“nista spektakularno”, ali da nisu sletali na surcin bili bi zivi

Nesporazum sa kontrolom letenja ključan za krajnji ishod leta

Izvršena su dva prilaza sletanja i nakon prvog nepreciznog, piše u izveštaju, Prilazna kontrola letenja Beograd je odlučila da ostane na njihovoj frekvenciji do kraja prilaza. Kako se navodi u izveštaju, u poslednja dva minuta došlo je do grešaka i nesporazuma koji su bili ključni za krajnji ishod leta:

Nakon jedne nautičke milje do dodira, posada izlazi iz pravca prilaza u desno. U daljem letu povećava i visinu i smanjuje mogućnost da uoči pistu.

Konrola i posada nemaju isti način razmišljanja i nisu naviknuti na zajednički rad

Posada javlja visinu od 140 metara misleći na visinu iznad piste, na šta kontrolor letenja ne reaguje jer očekuje da pilot govori o nadmorskoj visini, što je standardna procedura za civilne vazduhoplove. S obzirom da ne zna da pilot govori o stvarnoj visini, kontrola letenja ga ne upozorava da sa te visine i ne može da vidi pistu zbog niže baze oblaka.

Kontrolor preporučuje da helikopter zalebdi iznad piste, što je za ovaj tip helikoptera, bez spoljne vidljivosti, nemoguće. Posmatrajući radarski odraz sa radara koji nisu namenjeni za precizno navođenje, kontrolor posadi daje informaciju da je tačno na pragu piste. Međutim, u tom trenutku helikopter se nalazi visoko i bočno udaljen od piste. Posada verovatno prebacuje pažnju van kabine helikoptera, pogledom traži pistu neposredno ispod i ispred helikoptera i stvara uslove za uvođenje helikoptera u nepravilan položaj

U izveštaju se navodi da je komisija uspela da u potpunosti rekonstruiše šta se događalo sa helikopterom i njegovim delovima od trenutka prvog kontakta sa tlom. Ustanovljeno je da su svi lomovi strukture nastali tokom kretanja olupine po tlu i da nije došlo ni do kakvog loma ili otkaza strukture u bilo kojoj fazi leta.

via “nista spektakularno”, ali da nisu sletali na surcin bili bi zivi.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s