Vladimir Jokić: MATURANTI

photo_drustvo_cetnici_Manj_01_u_561384056

Gaudeamus igitur…

(Toma Nikolić)

NENAD

“Palim odavde! Dobio sam stipendiju na Harvardu i u septembru – zbogom Beograde, laku noć Srbijo.

Skoro ceo moj razred će se raspršiti po svetu, a to je skoro stotinu medalja na matematičkim olimpijadama, ostale nagrade i povelje da i ne brojim. Odlazimo da ne kvarimo prosek – gde ćemo mi sa magistrom Igorom Bečićem, sa doktorom Nešom Stefanovićem i ostalim uglednim članovima srpske akademske zajednice.

Moj drug Urke kaže da sebe ne može da zamisli u nekakvom budućem stručnom kolegijumu sa ing. Zoranom Babićem, magistrom Veljom Ilićem, doktorom Šapićem, sa Gašićem, Rističevićem, Draganom Markovićem Palmom… I kaže Urke: oni su pobedili, ovo je sad njihova Srbija”.

ZIZI

“Joj, superiška! Frka s maturinom je gotova, sad opušteno. Kuliranje. Bleja do jeseni, onda ću u Frizersku ako ćale nađe kintu.

Bibi kebnula nekog matorog morona, sponzora, iskeširaće joj za silikone, a onda će u Parove. Blago njoj. Ovaj moj silos je kul ali bezbanak tip. A tako bih one usne Mimi Oro…”

NEMANJA

“Koji smor ta škola. Čist bedak. I kad maturiraš ostaneš plombiran. I ja bih sad bio plombiran da me ćale još u osnovnoj nije upisao u Delije. On je kul tip, stari Delija, veteran iz Erduta, sad je faca u skupštini.

Ja sam se, posle petog razreda, četovao sa Ultrasima, pa sa Alkatrazom, pa sa Čuvarima časti… Kad je mogao moj matori iz stranke u stranku, mogu i ja iz ekipe u ekipu. I u svakoj ekipi bilo mi super: u Ovči smo sanirali Romce, na Prajdu lešili pingvine i one šljampače s kratkom kosom, dvaput smo radili i neke izdajnike. I to je to. U srednjoj sam se štekovo u Obraz, a posle u Nacionalni stroj. Pred maturu sam primljen u Krv i čast.

Ćale hoće da me upiše kod njega u stranku pa da napredujem, a ja još neodlučan: da li da izaberem političku ili da upišem Fakultet za bezbednost pa da gradim akademsku karijeru”.

RIKI

“S maturske večeri direkt u štek. Evo šta je bilo. Matori se otvorili s velikom kintom – odelo Versaće, gilje Enco Delluca, kravata Brendon Hill, parfem Tabac… I odem ja s Lili na matrursku žurezu opušteno, kul. Tamo haos. Ona cupi iz Granda odvaljuje Cecine pesme. Cirk. Has. Kok. I bilo je super dok u klonji neki ološ, čist odron, nije pokušao da šmrkne moju lindžu. Jebiga, morao sam da ga nabodem, šta nabodem – ubodem…”

IKI

“Ne znam šta je hteo da kaže Nenad kad se jutros pozdravio s ekipom iz kraja i rekao ‘Laku noć’… Pa tek je svanulo. I tek što su me primili u SNS…”

Dnevni list Danas 

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s