Religiozni populizam i populistička religioznost

Populizam se redovno poziva na tzv. „zdravorazumske argumente” iliti „ono što je normalno”, zavodi narod velikim obećanjima, pokazuje tobožnju snagu sklonošću radikalnim rješenjima, sklon je preziru glasova intelektualaca i proroka, teorijama zavjere, mišljenju u neprijateljskim slikama

 

Autor: Marijan Oršolić

Definicija

Populizam bi se možda najbolje mogao definirati kao politika koja, u svrhu ostvarenja vlastitih interesa, podilazi emocijama i podgrijava predrasude i strahove slušatelja (=narodnih masa), nudeći grubo pojednostavljena i površna rješenja za složene društveno-političke probleme. (Schubert; Klein) Populizam se redovno poziva na tzv. „zdravorazumske argumente” iliti „ono što je normalno”, zavodi narod velikim obećanjima, pokazuje tobožnju snagu sklonošću radikalnim rješenjima, sklon je preziru glasova intelektualaca i proroka, teorijama zavjere, mišljenju u neprijateljskim slikama, nestrpljivosti, pozivanju na biološke datosti, pripadnost itd.

Populizam se, unatoč mnogim podudarnostima i dodirnim točkama, ne može potpuno poistovjetiti s tradicionalizmom i konzervatizmom jer, za razliku od potonja dva, govori o radikalnim rješenjima u svrhu poboljšanja neke krizne situacije, ali i zbog toga što populizam ne mora biti nužno vezan za simpatizere desnog dijela političkog spektra, on se može lako naći i u govoru onih koji se predstavljaju kao ljevičari.

(More …)

via Religiozni populizam i populistička religioznost.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: