Ruska kontrarezolucija: Poigravanje sa Srebrenicom

putin nikolic

Situacija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija znatno se iskomplikovala i nije jasno kakva će biti sudbina britanskog nacrta rezolucije o Srebrenici nakon što je Rusija podnela predlog kontrarezolucije. Iskusne diplomate ocenjuju da bi trebalo izbeći konfrontaciju velikih sila koja bi se mogla negativno reflektovati na ionako turbulentni region Zapadnog Balkana.

Paralelno sa predlogom ruske kontrarezolucije o Bosni i Hercegovini, Beograd će najverovatnije na adrese 15 članica Saveta bezbednosti poslati novo pismo sa porukom da britanska inicijativa nije u interesu ni Srbije ni regiona jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija. Kako kažu diplomatski izvori na koje se poziva beogradska štampa, u predlogu ruske rezolucije ne navodi se poimence Srebrenica već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina. Taj predlog takođe poziva na poštovanje Dejtonskog sporazuma, pomirenje i saradnju među narodima država regiona.

Da li će Britanija ostati pri svom tekstu, hoće li se pred članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija naći oba predloga rezolucija, da li će na stolu ostati samo britanski jer je prvi podnet, hoće li Rusija u tom slučaju ostati uzdržana, pokrenuti scenario preglasavanja, upotrebiti veto ili će se doći do kompromisnog teksta rezolucije – pitanja su na koja za sada nije lako odgovoriti. (More …)

via Ruska kontrarezolucija: Poigravanje sa Srebrenicom.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s