A u Srbiji stanje redovno

Spomen ploča u Jajincima. Petak 17. juli 2015. Ovo su fotografije spomenika u spomen parku u Jajincima na nekadašnjem strelištu. Napravljene u petak, kad sam bila tamo sa ekipom RTS-a.

 Završavam snimanje dokumentarca o dr Dragoljubu Sretenoviću, koji je kao dečak prešao Albaniju i poslat sa našim đacima u Francusku na školovanje tokom 1. sv. rata. Tamo završava medicinu u Bordou sa radom o tuberkolozi u Srbiji. Nakon 1. sv. Rata vraća se u Srbiju. Posebno se bavi socijalnom medicinom, radi kao lekar i u jednom periodu je upravnik Studentskog doma. Ostalo je zapisano da je lečio radničku i studentsku omladinu, odlazeći pešice po beogradskim predgrađima. Bio je urednik časopisa Lekar i Narodna čitanka i generalni sekretar Saveza lekarskih komora. Formirao lekarsku komisiju koja je obilazila zatvorenike u Sremskoj Mitrovici. Organizovao preko Lekarske komore slanje paketa španskim borcima, koji su se nakon sloma Republike Španije povukli u Francusku i zalagao se da se dozvoli njihov povratak u zemlju. Uhapšen je 1941. pod optužbom da je idejni komunista i propagator komunizma. Policijski komesar Božidar Bećarević, koji je organizovao njegovo hapšnje, govorio je da od kad je uhapšen, pola Beograda, radnika i sirotinje moli za njega. Streljan je 1942. u Jajincima.
I tako dođemo u Jajince u petak 17. jula 2015. i treba da snimimo poslednje kadrove emisije pored spomenika. I pogodi nas ono što smo zatekli na spomeniku na nekadašnjem strelištu.
Istorija je dosta nemoćna da nas bilo čemu nauči.
Ali, evo, uprkos tome, podsetnika, ko je bio čovek koji je vodio celu operaciju Banjičkog logora, Jajinaca, itd. u Beogradu za vreme 2. svetskog rata. Dragi Jovanovićhttps://sh.wikipedia.org/wiki/Dragomir_Jovanovi%C4%87

Via Facebook.

I četnici na uzoru na svoje ustaške prijatelje devastiraju spomenike žrtvama fašizma. Sjetimo se da su nedavno su isti grafiti bili na Spomeniku steljanima u centru Zagreba.

Više o strelištu u Jajincima

https://sh.wikipedia.org/wiki/Strelište_u_Jajincimag.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s