Izložbe: Paramparčad

marija-avramovic-dob.jpg

Umetnica Marija Avramović predstaviće se tokom avgusta u Galeriji Doma omladine Beograda izložbom “Paramparčad” koju čine radovi koji su rezultat istraživanja elemenata apsurda, ironije i humora (po principima pronađenim u književnosti, prvenstveno Kenoa, Kiša, Pope).

Radovi Marije Avramović, koji će biti izloženi od 4. do 23. avgusta, postavljaju pitanja o estetici, taktilnosti, lepoti i zabavi posmatrača.

Uticaj Kenoevih “Stilskih vežbi” doveo je do jasne tendencije da se ukaže da trivijalnost teme (sižea) nije od istinskog značaja, nego da su postupak i vizuelni instrument ti koji najčešće čine određenu temu banalnom ili ne. To je procesuiralo stavljanjem “banalnih”, dekorativnih materijala u kontekst slike, crteža ili instalacije, navela je umetnica povodom izložbe.

Poseban akcenat je na samoj postavci izložbe odnosno na rasporedu radova i njihovoj međusobnoj komunikaciji. Radovi se oslanjaju na klasičnu formu slike i crteža, ali su istovremeno – dovedeći u pitanje tehniku i materijal, i njena negacija.

To je serija o zaboravljanju naučenih pravila akademskog slikarstva i stvaranje na osnovu instinkta koji je ta baza izgradila.

Svođenje elemenata na slici dovelo je do jasnijeg izražavanja i jasnije komunkacije rada sa posmatračem. Tako negacija i odsustvo postaju dodatni elementi rada. Smanjivanjem informacija koje bi služile samo narativu, naglašava se vizuelni impuls u očima posmatrača.

Upotreba gotovog predmeta kao elementa (praporci, konac, šljokice, materijala čija je primarna svrha dekoracija) jasnije komunicira sa posmatračem nego slikanje (reprodukovanje) istog. Izbor elemenata, boja, formata i formi tih radova radije pristaje na apsurd i ironiju, nego na banalnost i naivnost narativa. Taj narativ se zaustavlja na polju asocijacija, provokacije zvuka, dodira (praporci), ukusa (u procesu je rad od materijala za dekoraciju torti), balansirajući između nepodnošljive lakoće brutalnog materijala (cirada, najlon, sprej) i magijske fantastične atmosfere detinjstva, navela je umetnica povodom izložbe.

Marija Avramović, rođena 1989. u Beogradu, završila je master studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Čedomira Vasića, a trenutno je na master studijama na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts u Parizu.

Od 2014. godine je članica ULUS-a u statusu samostalnog umetnika.

Izlagala na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložbu “Paramparčad” u Galeriji DOB-a, u organizaciji ProArtOrg, podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

(SEEcult.org)

 SEEcult.org Portal za kulturu jugoistočne Evrope.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s