NaSANUkani

SANU SCARY POSTER
Nakon što su u protekle tri decenije tragično naSANUkani, građani Bosne i Hercegovine – a ništa manje i građani Srbije – imaju sve razloge da se zamisle kad neko odjeljenje te institucije donosi “odluku” o bosanskom jeziku ili kad njen predsjednik uz prihvatanje realnosti Kosova kaže kako ga “mnogo više zanima sudbina Republike Srpske”.
Kemal Kurspahić

Jedna izjava aktuelnog predsjednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), neuropsihijatra dra Vladimira Kostića, i ekstremno oprečna reagovanja na nju – od osude i samog predsjednika Srbije, koji se čudi kako je Kostić to mogao reći i „ostati živ“, do ohrabrujuće naraslog razumijevanja u demokratskoj javnosti za potrebu i pravo predstavnika vodeće nacionalne naučne institucije da ima i iznosi mišljenje koje se ne mora sviđati aktuelnoj politici – dobar su povod za razgovor o ulozi nauke u osvjetljavanju sadašnjosti i perspektiva društvenog razvoja. A šta je to tako zapaljivo izjavio akademik? Sve se može svesti na sljedeće tri rečenice iz njegovog intervjua Radio Beogradu: „Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više de facto niti de jure nije u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo …I to neko ovom narodu mora da kaže“.

U reagovanju na tu izjavu predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je kako je akademik iznio mišljenje „koje je suprotno interesima Srbije i uverenjima velike većine građana Srbije“ i čak pozvao Akademiju da se izjasni o tome može li Kostić nakon takve izjave ostati na njenom čelu. Uslijedila je zdrava debata – i ne baš najzdravija objašnjenja i izvinjenja – uz najnoviju vijest kako je Izvršni savjet UNESCO-a preporučio prijem kosovske države u članstvo ove organizacije.

U medijskoj zaokupljenosti vijestima dana i povodom ove nacionalno zapaljive polemike malo ko je primijetio kako se nakon pune tri decenije od nastajanja njenog Memoranduma, kojem se pripisuje intelektualno vodeća uloga u krvavom raspadu Jugoslavije, ovom izjavom svog predsjednika SANU vraća temi Kosova ovog puta iz potpuno suprotnog ugla: tada je – u Memorandumu – tvrdila da se na Kosovu provodi genocid protiv srpskog stanovništva; da srpski narod jedini u Jugoslaviji nije dobio vlastitu državu i da je, za razliku od ostalih republika, Srbija podijeljena postojanjem dviju autonomnih pokrajina na njenoj teritoriji, pozivajući na centralizaciju umjesto dalje decentralizacije i slabljenja države a sada, evo, njen predsjednik poziva na političku mudrost dostojanstvenog napuštanja Kosova.

U vrijeme kad je – u „Večernjim novostima“ u septembru 1986. – u javnost procurio nacrt Memoranduma, iz krugova Akademije najprije je poricano čak i njegovo postojanje a zatim su optuživani novinari da su neovlašteno došli do nacrta dokumenta koji do tada još nije bio usvojen.

U medijskoj zaokupljenosti vijestima dana i povodom ove nacionalno zapaljive polemike malo ko je primijetio kako se nakon pune tri decenije od nastajanja njenog Memoranduma, kojem se pripisuje intelektualno vodeća uloga u krvavom raspadu Jugoslavije, ovom izjavom svog predsjednika SANU vraća temi Kosova ovog puta iz potpuno suprotnog ugla.

Memorandum je tada i na državnom i na nivou Srbije ocijenjen kao dokument koji potiče nacionalizam a kasnije je – i među domaćim i međunarodnim analitičarima – ocjenjivan kao dokument koji je doprinio razbijanju Jugoslavije.

Čitao sam i lekcije s akademske visine svog predratnog prijatelja Nenada Kecmanovića„novinarskim piskaralima“ i „nepismenim muslimanima, kasnije Bošnjacima“ kako su koristili ovaj dokument kao krunski dokaz velikosrpske zavjere protiv Bosne i Bošnjaka a da nisu ni primijetili da se Bosna i Hercegovina u njemu spominje samo tri puta „u politički potpuno neutralnom kontekstu“ a prvenstveno se radi „o odnosima u Srbiji i položaju Srbije u Federaciji“.

Taj pokušaj da se Memorandumu pribavi status nevinog internog, unutarsrpskog dokumenta, trebalo bi valjda da zamagli činjenicu da se pod „odnosima u Srbiji“ misli – pored ostalog – na ustavni položaj autonomnih pokrajina čijim postojanjem se Srbiji onemogućavaju prava koja imaju sve druge republike. Jezikom Memoranduma: „Fizički, politički, pravni, kulturni genocid nad srpskim stanovništvom Kosova i Metohije najteži je poraz u oslobodilačkim borbama što ih je vodila Srbija od Orašca 1804. do ustanka 1941. godine”.

Memorandumska analiza „položaja Srbije u Federaciji“ bila je, takođe, poziv na promjenu federalnog ustavnog aranžmana: polazila je od pretpostavke zakinutosti Srbije u Federaciji, prenaglašenosti nacionalne autonomije – sve do suverenosti republika – i uskraćenosti dijelova srpskog naroda u drugim republikama u kojima „nemaju prava, za razliku od drugih nacionalnih manjina, da se služe svojim jezikom i pismom, da se politički i kulturno organizuju, da zajednički razvijaju jedinstvenu kulturu svog naroda“.

“Gori istorijski poraz u miru ne da se zamisliti” – zaključuje se u Memorandumu.

To je ideološka osnova od koje se pošlo u “antibirokratsku revoluciju” krajem osamdesetih i ratove devedesetih s jednostranim, ili ste s nama ili protiv nas, promjenama ustava i uspostavom policijske uprave i državnog nasilja na Kosovu sve do tačke kad je pred opasnošću od genocida uslijedila međunarodna intervencija koja je vodila priznavanju nezavisnosti Kosova o kojem predsjednik Akademije koja je proizvela Memorandum sada poručuje kako ni de facto ni de jure nije više u rukama Srbije.

Nakon što su u protekle tri decenije tragično naSANUkani, građani Bosne i Hercegovine – a ništa manje i građani Srbije – imaju sve razloge da se zamisle kad neko odjeljenje te institucije donosi “odluku” o bosanskom jeziku ili kad njen predsjednik uz prihvatanje realnosti Kosova kaže kako ga “mnogo više zanima sudbina Republike Srpske”.

RSE

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s