Tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv generala Dikovića

autor: S. Čongradin – J. Diković

Protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića i još tri lica u toku je predistražni postupak Tužilaštva za ratne zločine na osnovu krivične prijave Fonda za humanitarno pravo, saznaje Danas. Reč je o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti u selu Rezale na Kosovu i skrivanju tela žrtava. Kako saznajemo, Tužilaštvo sada proverava navode iz krivične prijave, koju je FHP podneo u oktobru, i to “prikupljanjem potrebnih podataka i obaveštenja”.

U Tužilaštvu nam je potvrđeno da je nakon identifikacije i ekshumacije žrtava u masovnoj grobnici Rudnica u toku predistražni postupak protiv N. N. lica, pošto je utvrđeno da se radi o ubistvu albanskih civila. Kako nam je objašnjeno, sada se u predistražnom postupku radi na identifikaciji mogućih počinilaca ovih ubistava. Inače, Tužilaštvo je, u saradnji sa Euleksom, saslušalo preko 100 svedoka.

Selo Rezala se nalazi oko sedam kilometara južno od grada Srbica. Na osnovu prikupljenih dokaza FHP je utvrdio da su 5. aprila 1999. pripadnici Vojske Jugoslavije i MUP isterali meštane tog sela iz njihovih kuća, a zatim ubili najmanje 41 albanskog civila, od toga 39 u jednoj masovnoj egzekuciji. Prema izveštaju FHP, u masovnoj grobnici u Rudnici su pronađena tela 27 žrtava ubijenih u Rezali.
(More …)

Source: Tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak protiv generala Dikovića

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s