Novi francuski napadi u Siriji, policijske potrage se nastavljaju

RSE

Francuski avioni ponovo su bombardovali položaje “Islamske države” u Siriji, nakon što je francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će odgovor Francuske posle terorističkih napada 13. novembra u Parizu, u kojim je ubijeno 132 ljudi, a više od 350 ranjeno, biti “nemilosrdan”.

Francuski avioni su u noći sa ponedeljka na utorak ponovo bombardovali uporište “Islamske države” u Raki na severu Sirije i uništili jedan komandni centar i jedan centar za obuku, saopštilo je u utorak francusko Ministarstvo odbrane.

“Francuska vojska sprovela je drugi put u 24 časa vazdušni napad na Daeš (skraćenica za “Islamsku državu” na arapskom) u Raki, u Siriji”, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Napad sproveden u 1.30 po srednjoevropskom vremenu izvelo je deset lovaca tipa “Rafal” i “Miraž 2000” koji su poleteli iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Francuski predsednik u govor u ponedeljak je najavio da će se borba protiv ekstremista pojačati, te da će poslati u istočni Mediteran francuski nosač aviona “Šarl de Gol”, koji će omogućiti da se utrostruči kapacitet udara.

Francuska je u ratu u ratu sa kukavicama, a ne u ratu civilizacija”, izjavio je Oland obraćajući se parlamentu i naglasio kako to “nije rat civilizacija jer te ubice ne predstavljaju nijednu civilizaciju“.

Njihov jedini cilj je da nas podele i izazovu strah”,naglasio je Oland, te apelovao na oba doma francuskog paralamenta da prošire vanredno stanje u zemlji na tri meseca. Novi zakon sa takvim predlogom poslaće im 18.novembra.

Sirija je postala fabrika za teorizam i potrebno je imati jedinstvenu koaliciju za borbu protiv “Islamske države”, ocenio je još francuski predsednik koji je najavio da će narednih dana razgovarati sa američkim i ruskim predsednicima Barakom Obamom i Vladimirom Putinom.

Od terorističkih napada u Parizu u petak SAD i Francuska su odlučile da pojačaju razmenu obaveštajnih podataka o potencijalnim metama.

Američki državni sekretar Džon Keri, koji je u ponedeljak uveče došao u Pariz na razgovore sa predsednikom Francuske, poručio je da SAD “stoje rame uz rame” sa Francuskom.

On je rekao da je Francuska najstariji prijatelj SAD i prvi saveznik, ističući da jedini odgovor na napade može biti čvrsta solidarnost.

“Vaša američka braća i sestre biće uz vas rame uz rame, kao što je i bilo tokom istorije. Večeras svi smo Parižani”, rekao je Keri.

Keri je dodao da borba protiv “Islamske države” nije sukob civilizacija.

“To su, u stvari, psihopatski monstrumi. Nema ništa civilizovano u vezi sa njima”, rekao je Keri, prenosi BBC.

Lideri 20 najrazvijenih država sveta obavezali su se na samitu u ponedeljak da će više sarađivati u deljenju obaveštajih podataka, i u pokušajima da prekinu dotoke novca iz kojih se finasiraju teroristi i pojačaju kontrolu granica.

U skladu sa tim američki ministar odbrane Eš Karter i direktor nacionalne obaveštajne službe Džim Kaper izdao je nove instrukcije američkom vojnom presonalu da omogući lakše deljenje planova, informacija i obaveštajnih  podataka sa njihovim francuskim kolegama, saopštio je Pentagon u ponedeljak.

“Islamska država“ u međuvremenu je poručila u novom videu da će zemlje koje učestvuju u napadima na Siriju doživeti istu sudbinu kao Francuska, preteći pri tom da će napasti Vašington.

Poruku državama koje učestvuju u onome što oni zovu “krstaška kampanja” saopštio je čovek sa turbanom, a identifikacija u titlu kaže da je on Al Garebiz Alžira.

On je u video snimku takođe je upozorio i Evropu da predstoje novi napadi.

Nastavlja se potraga

Potraga za ključnim osumnjičenmi u terorističkim napadima u ParizuSalahom Abdelslamom nastavljena je, nakon što je velika akcija belgijske policije u briselskom kvartu Molenbek s ciljem da se on uhapsi završena u ponedeljak bez ikakvog hapšenja.

Salah, belgijski državljanin, nakon napada u petak je u bekstvu, dok je njegov brat Ibrahim Abdeslam poginuo u terorističkom napadu.

Abdeslam je označen kao direktni izvršilac i produžena ruka vođe operacijeAbdelhamida Abauda, kako je utvrdila francuska policija.

Abaud je osuđen u odustvu na 20 godina zatvora zbog napada na policiju početkom ove godine u Belgiji, ali je uprkos hapšenju u Grčkoj uspeo da se ponovo prebaci u Siriju, gde je jedan od najaktivnijih članova “Islamske države”.

Do sada su identifikovana petorica ubijenih napadača.

Policija je u subotu uhapsila tri osobe osumnjičene za napade u Parizu i nastavila sa racijom.

U racijama francuske policije, a njih je samo u ponedeljak bilo 168, uhapšeno je 23, a u kućni pritvor stavljeno 104 ljudi.

http://www.danas.org/content/novi-francuski-napadi-u-siriji/27370292.html

 

Source: Novi francuski napadi u Siriji, policijske potrage se nastavljaju

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s