MILO ĐUKANOVIĆ – Izjava povodom poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO

milo djukanovic

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE:
(Izjava povodom poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO, 02.12.2015.)

Poštovani prijatelji,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Jutros su u Briselu ministri inostranih poslova članica NATO donijeli odluku da se Crnoj Gori uputi poziv za članstvo u Alijansi. Ovo je istorijski dan za našu zemlju. Najznačajniji poslije referenduma 2006. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih datuma u novijoj crnogorskoj istoriji. Crna Gora ulazi u ekskluzivni krug zemalja koje su sinonim najboljih vrijednosti savremene civilizacije.

Poziv je rezultat ozbiljnog rada na ispunjavanju strateških ciljeva državne politike – punopravnog članstva u NATO i EU. Ovo je kruna dugogodišnjih državnih napora i procesa sveobuhvatnih reformi započetih 2006. godine. Tačno prije devet godina prijemom u Partnerstvo za mir krenuli smo na ovaj put. Danas s ponosom možemo reći da smo zaslužili poziv u NATO. 

Veoma smo zadovoljni što je Alijansa prepoznala te naše napore. Zahvalni smo državama članicama i administraciji NATO za dragocjenu pomoć i podršku svih ovih godina. Posebnu zahvalnost dugujemo članovima diplomatskog kora u Podgorici. Ovo je naš zajednički uspjeh.

Želim prije svega da zahvalim predstavnicima političkih partija, nevladinog sektora, medija, biznis i akademske zajednice… Svima koji učestvuju u opštem društvenom dijalogu, i doprinose argumentovanoj raspravi o svim aspektima našeg članstva u NATO. To je pitanje od nacionalnog interesa. Jer, u Alijansu ulazi cijelo društvo, ne samo Vlada, ili bilo koja partija. Zato je ovo uspjeh cijele Crne Gore. Svakog našeg građanina. I onih koji podržavaju članstvo, i onih koji još uvijek imaju dileme. Svih naših ljudi koji žele modernu, demokratsku, prosperitetnu Crnu Goru kao dio savremenih evropskih i globalnih tokova.

Poziv Crnoj Gori je veliki dan i za Zapadni Balkan. Vjerujem da će to dati vjetar u jedra reformskim i integracionim procesima u okruženju. Članstvo naše zemlje u NATO predstavljaće snažan doprinos regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti. Svi naši susjedi, bez obzira kakav imaju odnos prema NATO, imaju interes da Balkan bude stabilniji i bezbjedniji. To je preduslov i garancija bržeg ekonomskog i demokratskog razvoja. I evropske perspektive regiona. Koristim priliku da zahvalim i svim susjednim zemljama na podršci u ovom procesu.

Ovo je važan događaj i za NATO. Pozivom našoj zemlji potvrđen je kredibilitet politike otvorenih vrata, kredibilitet Alijanse. Prvi put nakon šest godina jedna država je pozvana u članstvo. Poziv Crnoj Gori pamtiće se i po presedanu što je odluka po prvi put donijeta na ministarskom nivou, između dva samita.

Mi smo svjesni da je pred nama značajan dio puta do punopravnog članstva u Alijansi. Ali sam siguran da ćemo ga preći kvalitetno i brzo, kao što smo ispunjavali i dosadašnje obaveze. Time ćemo podstaći i sve države članice da bez zastoja obave proces ratifikacije članstva Crne Gore.

Poziv ne doživljavamo samo kao priznanje, već i kao snažan impuls za dalji rad na reformama. Do članstva, i nakon toga. To objektivno znači i kvalitetniji pristup ispunjavanju obaveza u procesu pregovora za članstvo u EU. Vladavina prava i izgradnja demokratskih, efikasnih institucija su vezivno tkivo procesa integracije u NATO i EU.

Uvjeren sam da ćemo odgovornim odnosom u pretpristupnim pregovorima prema reformama, daljim jačanjem vladavine prava, kao i podizanjem podrške javnosti članstvu u NATO, obezbijediti mjesto Crnoj Gori u svojstvu posmatrača za stolom Alijanse već na sljedećem samitu u Varšavi. To bi bilo i simboličko priznanje za progres ostvaren tokom prve decenije od obnove naše državnosti.

I danas kada slavimo, mi mislimo na sjutrašnji dan, na obaveze koje ne mogu da čekaju. To i jeste formula svih naših uspjeha.

Hvala vam na pažnji.

Živjeli!

Source: MILO ĐUKANOVIĆ – Izjava povodom poziva Crnoj Gori za članstvo u NATO

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s