Ateisti protestuju zbog unošenja pravoslavnih običaja u VS

Udruženje Ateisti Srbije najoštrije je protestovalo zbog, kako navodi, kršenja Ustava Srbije i unošenja verskih običaja samo jedne verske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, u ustanove Vojske Srbije.

“Dužni smo da reagujemo na to što se Uskršnji običaji unose, ni manje ni više nego u Generalštab Vojske Srbije, čime se Vojska Srbije pretvara u vojsku jedne verske zajednice – pravoslavne, i samo jednog naroda – srpskog”, piše u saopštenju Ateista.

Oni su reagovali na današnju posetu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Generalštabu, tokom koje su sa načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem proslavili Uskrs i tucali se uskršnjim jajima.

Ateisti navode da je u pitanju i kršenje Zakona o Vojsci Srbije, jer se tako šalje poruka građanima koji nisu Srbi pravoslavne vere, da “Vojska Srbije nije njihova vojska, a da Srbija nije sekularna republika svih svojih građana”.

“Uskrs je porodični praznik, pa tako svoje obrede i tucanje izvolite obaviti u privatnosti svojih domova, izvan institucija države. Neka gospodin Diković skine uniformu i tada se slobodno tuca sa Vučićem i Dodikom, bez da to radi ispred Vojske Srbije i u ime pripadnika te iste vojske”, poručili su iz udruženja.

Oni su zatražili da “nepristojni činovi nametanja običaja jedne verske zajednice” prestanu u svim institucijama države, od Predsedništva, preko opština i ministarstava, pa do Vojske Srbije, bolnica i škola.

“Proslavljajte vaše praznike, slobodno i neometano, ali ne u ime svih građana i ne na način kojim namećete svoja verska uverenja ili sujeverja svim građanima”, dodali su Ateisti u saopštenju.

Source: Ateisti protestuju zbog unošenja pravoslavnih običaja u VS | N1 Srbija

Source: Ateisti protestuju zbog unošenja pravoslavnih običaja u VS

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s