Završna seoba jugoslovenskog novca, slučaj “Agrokor”

eight-inset-1

(Domagoj Margetić: Todorićev kontrolirani krizni scenarij. 16. mart 2017.)
Najnoviji razvoj događaja oko Agrokora i Ivice Todorića, možda najsuvislije mogu komentirati kroz nekoliko ključnih teza o Agrokoru i pozadini cijelog slučaja.

Za razliku od mnogih analitičara, ili čak većine, mislim da se ovdje radi o Todorićevom kontroliranom kriznom scenariju, koji će mu poslužiti kao kulisa za još jedno posttranzicijsko preparkiravanje krvavih ratnoprofiterskih milijardi. Tranzicijski tajkuni u bivšoj Jugoslaviji ovo posttranzicijsko vrijeme koriste očito kako bi sakrili i posljednje tragove krvavih balkanskih milijardi iznesenih iz bivše Jugoslavije od kraja osamdesetih pa sve do sredine 2000.-ih godina. Radi se o završnim balkanskim financijskim igrama, a ne o njihovoj tajkunskoj propasti, u to sam apsolutno uvjeren.

Ovo nije kriza Todorićevog tajkunskog carstva, nego Todorićeva predstava za javnost. Kad sam 2013. godine u Europskom parlamentu, a kasnije tijekom 2014. i u Europskoj komisiji, držao prezentacije o tokovima krvavih balkanskih milijardi 1990.-ih godina, bilo mi je jasno da ratnoprofiterske tranzicijske elite u bivšoj Jugoslaviji, nakon izbijanja Afere Hypo i raspada sistema Hypo, milijarde izvučene na tajne inozemne račune i u tajne inozemne financijske operacije, moraju prebaciti i parkirati negdje drugdje. Ujedno mi je bilo jasno da će se dotadašnji istaknuti likovi tranzicijskog ekonomskog poretka polako povlačiti u sjenu, kako bi se sistem postavljen na tim milijardama parkiranim na tajnim inozemnim lokacijama, mogao održati.

(More …)

Source: Završna seoba jugoslovenskog novca, slučaj “Agrokor”

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s