PIŠE ANTE TOMIĆ Vrlo skoro, umjesto ruševnih kuća gospićkih Srba, gradske bi vlasti mogle rušiti vaše kuće

Gospic, 200212.
Veliki je broj starih, trosnih i napustenih kuca u Gospicu i njegovoj okolici.Buduci da nema sredstava za njihovu obnovu, mnogima od njih zbog velike kolicine snijega prijeti i rusenje.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Kad čovjek jednom zauvijek ode iz svoje kuće, ukrca u kamionsku prikolicu sve što posjeduje, svoje stolice, ormare, naslonjače, kutije s cipelama, knjigama i porculanom umotanim u stare novine, i preseli se negdje na drugi kraj grada, drugi kraj države ili drugi kraj planeta, njegova napuštena kuća još se neko vrijeme drži. U njoj se okupljaju kvartovska dječačka banda i skitnice što piju rakiju, među golim zidovima grle se očajni ljubavnici, na prljavom madracu leže ošamućeni heroinski ovisnici.

No, kuća bez vlasnika, bez onoga tko je drži svojom, tko je voli i o njoj brine, neizbježno propada. Slomi se prvo jedna greda i ulegne krov, razmrda pravilni uzorak crepova, procuri voda ostavljajući smećkaste mrlje na plafonu u nekadašnjoj spavaonici. Vjetar lupa razbijenim prozorima. Kroz trule podne daske u dnevnoj sobi šikne mladica brijesta, divljeg oraha ili smokve, a izvana se po fasadi uspinje bršljan. U jednom kutu ruševine nastani se obitelj lisica, u drugome bjelouška položi jaja. Mic po mic, divljina svoje uzima natrag. Kad se divljina jednom uputi u postupak povratka oduzete imovine, od ljudi koji su tu nekad živjeli ne ostane ni uspomena. Nema zaista mnogo okrutnijih svjedočanstava o uzaludnosti naših htijenja od kuće koja iščezne u zelenilu kao zaboravljeni aztečki grad u srednjoameričkoj prašumi.

(More …)

Source: PIŠE ANTE TOMIĆ Vrlo skoro, umjesto ruševnih kuća gospićkih Srba, gradske bi vlasti mogle rušiti vaše kuće

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s