Ludilo udvoje je psihotična forma koja ima neverovatnu snagu, to je nešto neuništivo. Dve nedovršenosti i dve unezverenosti se zagrle u čelični zagrljaj.

Nikakva analiza ne može pomoći da se to ludilo kanališe, to je savršeno kao kamen belutak. Kada je taj kome neću pomenuti ime izabran za predsednika Jugoslavije, sasvim neočekivano i van svakog protokola izašlo je svih četvoro i postrojilo se u grupi. On, Ona i deca! Primali su čestitanja kao da su njih četvoro postali Predsednik. Ludilo učetvoro, može da se množi i dalje. U psihičkoj epidemiji može ceo narod sebe da vidi kao veličanstveno groblje koje plovi kroz istoriju. Kada su borci sa lažnih ratišta na jugu, u stvari poprišta, počeli da pišu po spaljenim kućama »Srbija do Tokija« kao da su nam se javljali sa puta sa koga nema povratka. To je podsećalo na znamenitog bostonskog davitelja koji je posle nekoliko zadavljenih usamljenih žena, u jednom kupatilu karminom na ogledalu napisao: »Uhvatite me dok ne počinim još više zla«. Naš davitelj je vrlo rano, još 1992. studentima u razgovoru rekao: »Vi dobro znate da ja nisam profesionalni političar«. Bio je to poziv u pomoć koji niko nije hteo da čuje.

Dušan Makavejev

Source: Ludilo udvoje je psihotična forma koja ima neverovatnu snagu, to je nešto neuništivo. Dve nedovršenosti i dve unezverenosti se zagrle u čelični zagrljaj.

Advertisements
This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

One Response to Ludilo udvoje je psihotična forma koja ima neverovatnu snagu, to je nešto neuništivo. Dve nedovršenosti i dve unezverenosti se zagrle u čelični zagrljaj.

  1. zittaux says:

    Folie à deux francuski je termin koji doslovno znači „ludilo u dvoje“. Predstavlja rijedak poremećaj kojega karakterizira prijenos sumanutih ideja i/ili abnormalnog ponašanja s jedne osobe na drugu ili više njih koje su obično u bliskoj emocionalnoj vezi. Obično jedna osoba ima izvorni psihotični poremećaj i ona je ta koja inducira sumanutost kod druge osobe.
    Naziva se još i inducirana psihoza ili inducirano sumanuto stanje (ICD-10) te inducirani psihotični poremećaj (DSM-IV). U DSM-V, inducirani psihotični poremećaj više se ne razlikuje od sumanutog poremećaja.
    http://www.istrazime.com/klinicka-psihologija/folie-a-deux-ludilo-u-dvoje/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s