Filip Mladenović: “MUĆNI GLAVOM” gost Lazar Stojanović

U subotu, 6. juna 2015. gost emisija “Mućni glavom” bio je Lazar Stojanović.

Filmski režiser Lazar Stojanović rodio se u Beogradu 1944. godine. Najpre je apsolvirao studije psihologije, a zatim upisao filmsku režiju, gde je napravio dva filma, “Zdrav podmladak” i “Plastični Isus” i u oba je sarađivao sa poznatim zagrebačkim umetnikom Tomom Gotovcem. 
Bio je zapažen u studentskom pokretu 1968. godine, pa se kao glavni urednik “Vidika” našao na sudu zbog izdanja posvećenog Trećem rajhu i taj broj je zabranjen. Godine 1971. je služio vojsku u Požarevcui, ali pred sam kraj odsluženja roka je uhapšen i osumnjičen da podriva titoistički sistem. Režim je njegov diplomski film “Plastični Isus” na beogradskoj Akademiji etiketirao kao napad na poredak. Lazar Stojanović je zbog tog filma osudjen na kaznu zatvora od 3 godine.
Kao što se nikad nije uklopio ni u jednu od kulturnih sredina, a nakon što se vratio u Srbiju iz Amerike, snimio je nekoliko dokumentaraca, među kojima “Škorpioni-spomenar”, koji sadrži 12-minutni autentičan snimak likvidacije muslimana od strane srpskih paravojnih jedinica u Trnovu 1995. godine, koji je potresao javnost.

U emisiji “Mućni glavom” Lazar Stojanović je govorio o 1968. godini, o lustraciji, o tajnim dosijeima, o prevrtljivosti i demagogiji, o poznatim umetnicima koji su se pokazali kao rdjavi karakteri podržavajući Hitlera, Musolinija, Slobodana Miloševića…

Satirični radio šou “MUĆNI GLAVOM” neprekidno se emituje na talasima vikend programa Radio Beograda od subote, 23. novembra 2002. godine, u terminu od 15h do 16h.

Detalji: http://www.radiobeograd.rs

“MUĆNI GLAVOM” – YouTube.

povezano

Filip Mladenović: “MUĆNI GLAVOM” – 13 godina od 5. oktobra AUDIO

This entry was posted in Politics. Bookmark the permalink.

Leave a comment